Saturday, October 9, 2010

MENGGIGIL...

Assalamualaikum....

Sihatkah sahabat2 sekalian??? Doanya semua sihat2 belaka... dh lama giler x update blog ni... almost 4 months... sampai menggigil jari jemari nk update blog ni... ahaks... harap ada yg sudi membaca lagi... bukan xnak update selalu tetapi nnt kalian akan boring membaca karya2 atau coretan2 yg menyayat hati jer... ahaks...

Rasanya hari ni... ops... malam ni... nak meluahkan semua yg tersimpan di dalam jiwa sanubari selama 4 bulan ni... tp mcm nak sorok2 skit... hahahahaha... bukan ape... selama 4 bulan ni, jiwa aku seringkali memberontak... sbb ape??? sbb dh 4 bulan kt bumi sarawak ni, aku gagal utk menyesuaikan diri lagi... x tau sbb ape??? sedih x yah citer la... bleh dikatakan hari2 bersedih... ni yg malas nk citer ni...

Pernah terpikir di minda yg neuron2 nyer makin berkurangan ni, kenapakah aku dihantar berkhidmat kt sini??? x pernah ke insan2 ni terpikir klu ada urgent di semenanjung, susahnya aku nk balik... huh... ape??? AIR ASIA kan ada... mmg la Air Asia ada... tp ko nak byr ticket utk aku ke??? lu pikir la sendiri... cuba korang kena berkhidmat kt sini... ataupun yg berkhidmat kt sarawak ni pegi semenanjung...??? bila aku tanya, xnak plak tu... sama la case dgn aku... tp tiap kali aku ckp nk pindah, sumer ckp aku ni anak mak la... manja la... mmg la aku anak mak... xkanlah anak mak ko... benci betul aku dgr statement tu... pirrraaaahhhh... titik...

Tiap kali aku down, aku byk luahkan kt FB... bukan nk raih simpati... ni kata2 nasihat yg aku selalu dpt dari sahabat2 tercinta ... "be strong"... "u can do it"... "ada hikmah tersembunyi"... dan mcm2 lagi ayat penyedap jiwa... aku terima semuanya dan cuba bertahan sampai ari ni... dan hasilnya, aku rasa aku makin lemah... aku x bleh jd org lain... aku x bleh berjauhan dgn parents yg memerlukan perhatian aku... mak aku nangis masa dpt tau aku kena keja sarawak... walaupun dia x tunjuk dpn aku, tp aku dpt merasakannya daripada ayat2 dia, gerak mata dia... body language dia menceritakan segala-galanya...

dan baru2 ni, paklong kassim kesayangan aku masuk hospital disebabkan cancer peringkat serius + jangkitan kuman pd paru2... beliau ibarat motivator kepada aku sekeluarga... byk bg nasihat berguna bahkan masa parents aku pegi haji, kami tumpang beraya di rumahnya... pagi2 raya kami menumpang kasih sayangnya... tp bila beliau sakit, kt mana aku??? aku hanya mampu membacakan yasin, buat solat hajat dan titipkan doa utk beliau semoga beliau cpt sembuh....

Dan tiap kali solat, air mata aku akan tumpah... dpn org ramai aku bleh tersenyum... dan aku rasa aku dh x larat lg nk jd hipokrit... baru2 ni ayah aku plak Dr suspect ada sakit jantung... Ya Allah, dugaan apekah ini??? mampukah aku menghadapinya...??? semoga sisa2 kekuatan yg ada ni membuatkan aku lebih tabah...

Dan malam ni air mata aku tumpah lagi... semoga berjumpa lagi next entry...

Wassalam...

9 comments:

Latifah said...

menangis baca entri ni.
sedih sangat.
berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.
ye, org lain mudah meminta kita bersabar.
tapi hakikatnya kita yang menanggung.
cuba dugaan yang sama diberi terhadap org itu, baru dia tahu bagaimana rasanya.
apa pun, semoga zahari diberi kekuatan oleh Allah untuk menghadapi dugaan ini.
i will always pray the best for u.

zackque said...

kak tip...
tq ya... akak and others byk bg semangat utk sy terus survive... syg akak n others... semoga doa kak tip dan kwn2 buat sy lagi kuat dan tabah...

...antikapel... said...

whatever happen, it happen for good...~~

zackque said...

antikapel:
that's what people always tell me...

ctrohani said...

setiap orang Allah uji dengan lain-lain dugaan kan.. tu tandanya Dia sayang kita... insyaAllah.. hadapi dengan tabah... saya pun rasa apa yang awak rasa.. setiap malam nangis.. cuma kita berbeza dugaan.. mungkin dugaan saya tak sehebat awak.. insyaAllah, doa moga Dia beri kita kekuatan untuk hadapi ujian ni.. ameen..

zackque said...

tq ct... saya rasa ni ujian plg berat dlm idup saya... x penah saya rasa se"stress" ni... bila dpt tau 2-2 berita nie, rasa mcm nk pengsan... dan emosi saya agak tergnggu lately... ct jgn nangis... nnt anak ct cengeng... he3...

ctrohani said...

haha.. tu la.. tengah kuatkan semangat la ni... susah jauh2 dengan husband ni..

zackque said...

ct: tu yg saya xnak berjauhan dgn bakal isteri nnt... huhuhuhuhu...

charm said...

be strong bro...
ujian ni..
percayalah.. ALLAH sentiasa bersama hamba-Nya...
betul, orang yang tak rasa dugaan tu takkan faham...
lain orang, lain ujiannya..
be strong k...
kuatkan semangat...
usaha.. taqwa... mulia...