Saturday, November 6, 2010

MENIRU DAN REZEKI....

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera...

Pehabaq kwn2 sekalian... entry yg agak serius... no lah... just to share with all of u... yelah... sekarang ni tgh musim exams di pusat2 pengajian tinggi sama ada IPTA or IPTS... cuma isu meniru dlm exams ni x pernah pupus hingga ke hari ni... JGN MENIRU ya masa exams... saya cuba membangkitkan beberapa isu mengenai meniru semasa exams dan kesannya di masa hadapan... betulkan saya jika ape yg saya katakan ini salah...

Masa exams or test dulu kt IPTA di hatiku, ramai x suka duduk di sebelah saya... sbb saya x bg diorg tiru saya... saya bukanlah bagus sgt... hanya manusia biasa... tapi sgt x suka org meniru masa exams... penah kawan saya minta jawapan saya masa exams... nak tau ape saya buat??? saya x buat ape2 dan langsung x bg dia tiru jawapan saya... lps keluar dewan dia pergi cerita dgn kwn2 dia saya x bagi tiru... yang peliknya, kwn2 dia pegi back up dia... ckp saya seorang yg kedekut... KEDEKUTkah saya??? errrrmmmm...

Tapi sebenarnya saya tertarik dgn satu motivasi daripada lecturer saya masa diploma dulu... walaupun dia mengajar engineering, byk metafora (betul ke perkataan ni) atau antologi dia yg menikam kalbu... very sarcastic but it is the reality... dia penah ckp...

"kalau kamu meniru masa exams, byk kesan buruk di masa hadapan"...

Ramai tersipu2... terkena batang hidungkah??? mukadimah yg sgt menarik... ahaks... tumpuan harus diberikan...

"bayangkan kamu meniru dan dpt result yg cemerlang... kamu jaja result kamu pegi interview dan dpt kerja..."

Senyum lagi pelajar2 beliau... happy lah dpt keja... ahaks...

"tapi HALALKAH rezeki kamu itu???"

semua buat muka serius (x puas ati pun ye)...

"dgn result kamu td, kamu dpt keje... lps tu kawin dan dpt anak... bg anak dan isteri makan hasil titik peluh kamu daripada result meniru td... lps tu jd darah daging..."

kelas syarahan menjadi senyap... kata org "malaikat lalu"...
FIKIR-FIKIRkan lah sahabat2 sekalian...

Zuriat yg baik hasil daripada sumber2 yg halal dan didikan yg baik... kalau sumber2 dah x halal dan didikan kurang sempurna, maka......................................... sahabat2 sekalian fikirlah sendiri jawapan utk mengisi ruang kosong yg saya sediakan... sama2 kita muhasabah diri kita... ape yg baik kita ambil jd teladan, yg buruk jadikan sempadan... see u again...

Wassalam...

merindui pada yang tiada

2 comments:

...antikapel... said...

masa form 2 dulu, sangat jenuh nak menghafal hadis-hadis, so selalu la tiru.

one day, kakak senior tegur...dia kata, kalau kita meniru time ujian bulanan atau exam mid year, takut2 nanti time exam betul atau exam besar ALLAH tutupkan hati kit alangsung tak leh nak ingat apa yang kite hapal...

sejak itu, sangat takut la nak meniru...

apa guna meniru...lebih baik result teruk asal jujur...

entry yang bagus!

Latifah said...

Nice entri zahari! Penat dah pasal isu meniru ni.

Okay, akak pun bukan baik sangat, bukan tak pernah meniru/ or beri orang tiru. Tapi bila fikir2 balik, kesan jangka panjang sangat menakutkan. Jadi, akak tak nak adik2 or kawan2 lain buat kesalahan yang sama.

Keberkatan itu penting dalam kehidupan...