Monday, April 26, 2010

JAGA KESIHATAN YA...

Assalamualaikum...

Pehabaq rakan2 sekalian??? kat UiTM tgh minggu exams la nie... so, kebanjiran penduduk ke fakulti utk study smpai lewat pagi adalah begitu tinggi... semoga Allah memberkati usaha gigih kalian...

Sebut pasal exams ni, mcm2 kerenah dilihat semasa exams... this is my experience... aku penah nangis dpn org ramai coz gagal menjawab 1 paper dgn baik masa exams... usaha bagai nak rak... tapi maybe x ckp kot usaha aku, maka gagal menjawab dgn baik... tp bila results keluar aku dpt A- utk subject tu...Alhamdulillah... maybe lecturer tersebut byk membantu masa tanda paper aku... ahaks...

Next, ada students yg x yakin dgn kemampuan diri sendiri akan membawa sahabat baiknya iaitu "TOYOL" ke dewan peperiksaan... x kisahlah kena tangkap ke x... tapi ingat Allah melihat setiap kejadian... dgn result exams tersebut, kita akan mendapat kerja... lps tu, dgn duit gaji yg kita dpt nak bagi anak2 dan isteri mkn... pastu jadi darah daging... tp halalkah duit yg kita dpt daripada "TOYOL" yg kita bawa masa exams??? renung2kanlah sahabat2 sekalian...

Sebut pasal exams jugak, lecturer antara insan2 yg pening waktu nie... ye la... hari2 ada students nk jumpa sbb x paham apa yg diajar selama ni??? selama ni xnak plak tanya... hehehehehehe... ada jugak lecturer yg x nak melayan student yg bukan dalam kelas dia (saya penah alami saat2 ni)... sgt tebal la muka ku ini... dpn2 students dia, dihalaunya kita... "puan, sharing is caring... x luak pun ilmu yg Allah bg pada awak tu"... 2 kali aku jumpa dia, 2 kali aku kena halau... xpe lah... Allah Maha Mengetahui... aku dpt terbaik utk subjek tu... dan selepas itu, students yg dia ajar kerap jumpa aku nak minta tlg ajarkan utk subjek tersebut... sbb students dia fail utk paper tu... ikutkan bisikan syaitan nak jer aku biarkn student dia terkapai2... tp Allah bg kenikmatan bukan utk kejahatan... Allah boleh tarik kenikmatan yg dia beri dalam sekelip mata... maka seharusnya kita share ilmu yg kita ada utk kegunaan bersama...

Semasa minggu exams ni, kesihatan harus diutamakan... aku pun x brape sihat la nie... batuk dkt seminggu lebih dh... Lucky me coz xde exams this semester... cuma menyiapkan thesis dan projek... InsyaAllah akan grade semester ni... doakan saya yer kawan2... semoga kita bertemu lagi pada next entry...

Wassalam...

3 comments:

nur_nj said...

salam... wahhhh panjangnya entri kali ni, tp sungguh bermanfaat...

Zahari tu, jaga kesihatan k! nak present lagi bape minggu je lagi kan...

All the best for u k!

hans said...

1st time sini
yups
betul2
kesihatan kena jaga

zackque said...

thanx for reading...