Monday, October 13, 2008

AYAT-AYAT CINTA

I’ve been watching Ayat-Ayat Cinta film for seventh time tonight. It is the most fascinating film that I even seen this year. It is not because of the pretty women, Aisha and Maria, not because of the knowledgeable hubby, Fahri, but it is because of the plot of the story. There are lots of emotions in this film. I can feel the romance and the loving. When I already feeling the emotions, suddenly sadness come!!!? That’s make this film fascinate to watch. For the first time I watched this film, I just want to cry when Aisha told Fahri to get married with Maria. That was really touching. Hehehehehehehehehe. Tapi tak nangis key..

Otherwise, there are some actions that made me “yerkkkkkk”. What’s this??? For example, when Fahri bersentuhan pipi bila berjumpa dengan sahabat lelaki sepengajiannya yang dijumpai di dalam keretapi. Look very odd, right??? But, when I asked my friends that studied at Egypt, they said “Itu benda biasa la Zahari. Itu culture diorang. Tak salah pun. Lain la kalau bersentuhan pipi yang bukan mahram”. Amik kau. Aku dapat ceramah free. Hehehehehehehehehe. Whatever. Tapi itu masa first time aku tengok film nie. But for the seventh time, I think that the culture merapatkan lagi silaturrahim sesama manusia. Dekat Malaysia ni, kalau bersalaman pun kadang-kadang tak pandang muka. Bila jumpa kali ke-2, salam balik. Punya lah “ikhlas”. Hahahahahahahahahaha. Apa da... But, what we can do??? That was our culture. Tak baik kutuk lebih-lebih. Maybe ada hikmah lain yang tersirat. Bila teringat bab-bab bersentuhan pipi ni, teringat plak masa aku pergi India 2 bulan lepas. Lelaki sesama lelaki berpegangan tangan??? Mula-mula aku and the gangs “yerkkkk”. “Gay “ ke diorang nie??? Bukan sorang dua pasangan, tapi kebanyakan lelaki yg jalan ber-2 mesti berpegangan tangan. Itu pun memang culture diorang untuk mengelakkan kawan-kawan diorang hilang dalam kesibukan umat manusia. That looks very “abnormal”. But, we need to respect their cultures. Jauh perjalanan, luas pemandangan. Huhuhuhuhuhuhuhu.

Tapi untuk film yang aku kelaskan sebagai A+ ni, ada satu lagi benda yang best. Soundtrack untuk film ni memang best especially Ayat-Ayat Cinta by Rossa. Memang best. Bila dengar lagu ni, mesti ingat insan-insan tersayang. Lagu-lagu lain pun best. Takdir Cinta, Tercipta Untukmu and others. Lets LAYAN……………… Ada masa nanti, kita citer benda lain plak. Aku dah ngantuk sangat. ZZZZZZZZZZ…………… Wassalam.

1 comment:

azhar said...

pasni leh la kite bersentuhan pipi n jalan pegang tangan.....yerkkkkkkk, hehehe